Magia sinergiilor

Magia sinergiilor

Fiecare element al naturii este unic, prin urmare diversitatea caracterizează mama-natură. Când reușești să îmbini două sau mai multe elemente într-un mod armonios creezi magie. De ce nu se poate și cu uleiurile esențiale? Cunoaștem profilul de parfum, proprietățile acestuia… Dacă un buchet își găsește farmecul în aranjarea diferitelor flori sau o cină își găsește aroma în combinația diferitelor gusturi legate între ele sub geniul creativ al unui bucătar-chef, de ce nu și la uleiuri esențiale? De-a lungul a milioane de ani, Natura a creat (și testat!) în viața plantelor nenumărate elemente puse împreună într-un mod sinergic pentru a îndeplini multiple funcții simultan. Fiecare plantă și fiecare ulei esențial au numeroase efecte de vindecare ce aparțin domeniului său energetic specific, care își găsesc expresia exterioară în culoare, formă, mărime, parfum, compuși etc. Acești compuși se potrivesc cu organismul uman într-un mod intrinsec ca o cheie care umple “găuri” creată de slăbiciune sau boală în fluxul normal fără energie în întreaga fiziologie. Structura complexă a acestor compuși este, de asemenea, motivul efectelor multiple de vindecare ale unuia și aceluiași ulei esențial. Uleiul de lavandă a fost considerat un panaceu de-a lungul secolelor de către oamenii din Provence.

Dr. Jean Valnet, unul dintre fondatorii aromoterapiei moderne,  sublinia că rezistența electrică a uleiurilor esențiale amestecate împreună, a fost ușor dublată sau triplată în comparație cu rezistența electrică adăugată a fiecărui ulei esențial în parte. De asemenea, parfumeria naturală folosește această lege sinergică pentru a crea experiențe olfactive care adesea diferă izbitor de aromele uleiurilor esențiale componente. Cunoscând notele de parfum, ajungem să înțelegem că uleiurile esențiale pot fi amestecate pentru scopuri diferite pentru terapie sau, să spunem, pentru îmbunătățirea  sănătății.

Unele componente ale uleiurilor esențiale rămân neschimbate, își mențin proprietățile, cum ar fi linaloolul – un alcool monoterpenic. Multe uleiuri esențiale conțin acest compus, printre care uleiul esențial din lemn de trandafir sau lemn de Ho, însă în combinarea lor trebuie ținută seama și de „minoritățile” puternice – acele componente cu proprietăți foarte puternice, aflați într-o proporție mai mică, dar care schimbă, pot altera, sau, dimpotrivă, pot potența proprietățile unei sinergii.

O altă abordare ar fi amestecarea uleiurilor de același gen sau cu aceeași rezonanță. De exemplu, se pot combina diferite tipuri de uleiuri de lavandă sau diferite tipuri de uleiuri de Eucalipt, busuioc (de care, apropo, sunt foarte îndrăgostită) etc. Deși, de cele mai multe ori, sunt foarte diferite în biochimie și în notele lor olfactive, toate uleiurile esențiale de același gen urmează o linie ascunsă și se poate obține efectul terapeutic dorit. Similar cu aceasta este metodă este combinare a uleiurilor din aceeași specie, dar care rezultă din diferite “organe” ale plantei. De exemplu, combinarea uleiului de Neroli (ulei esențial obținut din floare de portocal), cu esența din coji de portocale  și cu ulei esențial obținut din frunza de portocal, toate derivate din Citrus auranthium.

Nu de multe ori ne aducem aminte de felcerii de odinioară și de doftoriile lor din plante. Râdem, glumim, însă puțin adevăr există, un sâmbure care concentrează legile elementare ale naturii. La fel și Ayurvedea,, înțelepciunea longevității din India antică, care ne spune că trebuie să acționăm pentru a recrea echilibrul în organism. O fiziologie care are tendința de a fi în dezechilibru – să fie supraîncălzită nu este în armonie cu uleiurile esențiale dominante, cum ar fi cimbrul sau oregano ci mai degrabă cu cele reci, cum ar fi cele de mentă, lavandă sau eucalipt. Pe de altă parte, dacă vrem să îmbogățim elementul de foc (Agni) în sistemul digestiv, am avea tendința să folosim uleiuri care au un anumit efect pozitiv asupra corpului uman, cum ar fi cele de scorțișoară sau busuioc.

O sinergie care ajută la digestie, de exemplu, nu se va concentra numai pe stomac sau pe intestin, ci va încerca, de asemenea, să acorde o eliberare  ficatului și, eventual,  vezicii biliare. Și un amestec pentru a ajuta împotriva insomniei nu numai că va calma mintea și va calma nervii, dar se va concentra și cauzele care stau la baza acestor probleme, cum ar fi depresia sau emoțiile negative. Este caracteristica generală a aromoterapiei sinergice de a viza diferite straturi ale aceleiași probleme și nu – ca în medicina alopatică – acționează asupra simptomului.  Concluzionând, se poate afirma că aromaterapia nu pune cortizonul pe o erupție de neurodermatită, dar are grijă de sursa ascunsă a problemei și încercă să vindec în mod sinergic diferite niveluri psihofiziologice în același timp.

Dacă analizăm aceste câteva exemple, se constată că principala cauză a abordării sinergice în aromoterapia modernă este creșterea diversității în unitate. Se dorește crearea  unui efect specific și, pentru a-l crea, trebuie introdusă  complexitatea într-un mod inteligent, fără a deranja echilibrul natural.

Sinergiile Oshadhi  sunt create având la bază călătoria Dr.Malte Hozzel  în întreaga lume studiind magia uleiurilor esențiale. Sunt ele atât de bune? Cert este că multe dintre medicamentele din ziua de azi au la bază compuși din plante….

Sursa: Dr. Malte Hazzel – Essays on Holistic Aromatherapy

Share articol

Comments (2)

 • Silvia Reply

  O sinergie pentru hipertensiune arteriala, imi puteti recomanda.

  30 martie 2019 at 11:09
  • Ruxandra Reply

   Bună seara! Din păcate nu avem vreo sinergie specială pentru hipertensiune arterială. În schimb, vă putem recomanda Ulei esențial (Esență) din coji de mandarină roșie (Citrus reticulata) sau ulei esențial de eucalipt (Eucalyptus citriodora)! Printre proprietățile lor se numără și cele de reglare a sistemului circulator.

   30 martie 2019 at 20:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Call Now Button